Kafija

Diena sākās tikai pēc tases kafijas. Smagas darba dienas laikā kafija ir mūsu pēdējais glābiņš, lai neaizmigtu pie mūsu pārpildītā galda. Dzēriens, kas palīdz izdzīvot studiju gadus, kas pavada mūs katru dienu uz darbu un kas brīvdienu rītos garšo tik fantastiski kopā ar labu grāmatu rokās. Kafija tiešām ir viens no galvenajiem produktiem, kam jābūt katrā plauktā. Piedodiet kafijas nedzērāji, bet jūs esiet krietnā mazākumā. Vēl kā šodien atceros, kā jautāju saviem vecākiem, kāpēc viņi dzer kafiju, tā taču garšo pēc rūgta un pretīga ūdens. Toreiz, kad man bija kādi desmit voetenbad, un mamma pielēja tik daudz piena klāt savai kafijai, tikai lai es apmierinātu savu zinātkāri un pieliktu to tasīti sev pie lūpām. Tiklīdz dzēriens man nonāca uz lūpām, visai demonstratīvi to izspļāvu izlietnē un skaļi teicu, ka nekad kafiju nedzeršu un nesaprotu tos pieaugušos, kas to dara. Pagāja gadi un sākās universitāte… Vispirms vienu kafijas krūzīti, lai paliktu nomodā pirmās negulētās nakts laikā, pēc tam kafijas dzeršanas rituāli ar draudzenēm pļāpājot, vēlāk kafijas krūze ar pienu no rītiem dažkārt, lai pamostos. Tas viss ir beidzies ar kafijas dzeršanu bez piena, došanos uz Rīgas Centrāltirgu, lai iegādātos pupiņas, mājās tās varētu samalt un spētu izbaudīt savu ikrīta meditāciju ar krūzi kafijas un 5 minūtēm miera pirms uzsāku savu dienu.

Kas attiecas uz to, kādu kafiju vislabāk vajadzētu pirkt, es neesmu tas labākais piemērs, uz kuru lūkoties, bet es varu atklāt pāris trikus, kurus zinu, bet neizmantoju. Pirmais un svarīgākais ir tas, ka kafiju vajadzētu pirkt jau maltu, jo tikai ar speciālām iekārtām to ir iespējams samalt tik smalki, cik nepieciešams. Mājas apstākļos mums nebūs gana labas ierīces kafijas malšanai; smalkāks kafijas malums ļauj kafijas pupiņām atdot visu savu smaržu un garšu kafijas gatavošanas procesā. Tā kā es maļu kafiju pati, jo man ļoti patīk šī aktivitāte, es jau neievēroju pašu svarīgāko noteikumu. Otrs svarīgais noteikums ir pareizi izvēlēties savu kafijas veidu, kas var būt Arabika, Robusta vai Liberika. Visaugstākās kvalitātes kafija ir Arabika, tāpēc arī veikalu plauktos vienmēr ir jāmeklē iepakojumi, uz kuriem rakstīts 100% Arabica. Šis kafijas pupiņu veids ir arī visaromātiskākais un visbiežāk ražotais. Tālāk kafijas kvalitātes skalā seko Robusta, kas ir mazāk aromātiska un tiek praktiski vienmēr izmantota šķīstošās kafijas gatavošanai. Vismazāk zināmākie kafijas pupiņu veidi ir Liberika un Ekscelsa, kas arī tiek ražoti visai niecīgos apjomos luchtbevochtiger test.

Kā jau iepriekš teicu, kafiju vajadzētu pirkt maltu, bet tajā pašā laikā ļoti svaigi maltu, tāpēc laba izvēle būtu doties uz vietām, kur vari aplūkot kafijas pupiņas, un tās tavu acu priekšā tiks samaltas. Ja tomēr gadās doties uz veikalu, kur nevari redzēt, cik spīdīgas ir kafijas pupiņas (kafijas pupiņu eļļainais spīdums nosaka to kvalitāti), tad izcilā kafijas plauktu un atrodi paciņu ar visilgāko derīguma termiņu, jo tas nozīmē, ka tā ir vissvaigāk maltā kafija. Labas kvalitātes kafijai vajadzētu veidot nelielas putas gatavošanas procesā, ja tas nenotiek, tad uz labu kvalitāti varam necerēt. Trešais un pēdējais solis kafijas izvēlē ir izvēlēties pareizo grauzdējuma pakāpi. No tumša grauzdējuma kafijas var sagaidīt karamelizētu un rūgtu garšu. No vidēja ļoti izteiktas garšas nianses, savukārt, visgaišākā grauzdējuma kafija sniegs pilnīgāko kafijas garšu un labāko aromātu.